Har man som jag skrivit sedan barnsben och läst hur många böcker som helst är det en sorts ”egen utbildning” att falla tillbaka på. Annars är det klokt att  gå en skrivarkurs som Camilla Läckberg gjorde innan hon skrev sin första bok. Kolla t.ex. in Skrivflyt.se som leds av Bengt Erik Engholm.  I övrigt, googla!

Skriver man en deckare är det bra att tänka ut en intrig och kolla lite hur andra deckarförfattare har lagt upp sina böcker (mina kanske…). I en deckare finns det ju en sorts ”mall” att följa, parallellhandlingar, sluta kapitlen när det är som mest spännande m.m. Jag hänvisar dock er vidare till Camilla Läckbergs hemsida där hon har en flik hon kallar deckarskolan. Där står allt.

Mitt sätt är att jag först har en idé om vad jag vill få fram för "budskap" i boken. Något aktuellt jag vill skildra som t.ex. främlingsfientlighet i den senaste boken. Efter det  börjar jag skriva och försöker hitta några nya udda karaktärer att beskriva. Sedan efter ca 100 sidor gör jag ett synopsis med tidsschema. Jag brukar oftast inte veta vem mördaren är förrän då också…